A YPEF verseny célja, hogy a résztvevő középiskolás diákok megismerjék Európa és az egyes országok erdeit, az erdők természet- és környezetvédelemben betöltött szerepét, az ehhez kapcsolódó erdészeti tevékenységeket, valamint a természeti erőforrások megőrzésének lehetőségeit és a fenntartható gazdálkodás szükségességét saját környezetükben és európai léptékben egyaránt. A tanulmányi versenyt a NÉBIH és a NÉBIH EI, FIRELIFE Erdőtűz-megelőzési Projekt” keretében támogatta.
A versenyhez csatlakozott országok: Ausztria, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Portugália, Románia, Ukrajna, Görögország.
A verseny első, nemzeti fordulójában 22 iskola, 55 csapata vett részt. A nemzeti döntőbe 11 csapat jutott tovább, közülük kettő a mi iskolánk csapata.
A nemzeti döntőt 2017. május 20-án rendezték Budapesten az Erdészeti Információs Központban.
A feladatot egy 50 kérdésből álló -az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális kérdésekből összeállított- teszt megoldása , illetve egy előre elkészített tudományos poszter alkotta. A posztert a csapatoknak az otthoni, iskolai felkészülés során kellett elkészíteni az erdőtűz hazai jelentőségét bemutatva, és magukkal vinni a döntő napján a verseny helyszínére.
Iskolánk tanulói szép eredménnyel zárták a versenyt. Az Erdődi Attila, Okres Bence alkotta csapat 6. helyezést, míg Bagi Laura, Takács László és Varga Mátyás a versenyen 3.helyezést értek el. Felkészítő tanáruk: Takács-Nagy Helga